Klimaatwetenschap in 60 000+ artikelen

60 000+. Dat is het aantal publicaties uit de laatste 3 rapporten van de IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change, die binnenkort op deze website toegankelijk worden gemaakt.

Een voorproefje is te vinden onder ‘Literatuurreferenties‘.
Daar staan al 30 000 literatuurverwijzingen uit eerdere IPCC-rapporten.

Update 1 maart 2023. De 18 000 artikelen waarnaar in het laatste rapport van de IPCC (april 2022) werd verwezen, zijn nu op deze website terug te vinden.

Update 25 maart 2023. 17500 artikelen uit de rapporten AR6WG1 en AR6WG2 toegevoegd

Het heeft lang geduurd voordat de laatste 3 IPCC-rapporten in een definitieve versie werden gepubliceerd.
Ruim een half jaar moest ik aankijken tegen (tijdelijke) pagina’s als deze uit het laatste rapport, dat al op 4 april 2022 werd gepubliceerd. Maar sinds de regelnummers zijn verdwenen en de layout definitief is, kon ik aan de slag gaan.

De mededeling diagonaal over de pagina: “Accepted version subject to final edits”

De kunst was nu om de tekst op deze PDF-pagina’s op een efficiënte manier te ontcijferen en onder te brengen in een database, waarin de literatuurreferenties zijn gesplitst in auteur, jaar van publicatie, titel en tijdschrift of rapport.

Ik ben inmiddels 77, maar nog fit genoeg om vele uren achter mijn laptop door te brengen om deze megaklus te klaren. En tussendoor te roeien op het riviertje de Aa te ‘s-Hertogenbosch om mijn conditie op peil te houden.

Na de mars naar Parijs in 2015 ben ik begonnen met een website over klimaatverandering.
Ik wilde zelf de oorspronkelijke publicaties lezen waarover de media – gelukkig steeds vaker – rapporteren.

Daarbij werd ik gehinderd door de hoge prijzen die ik zou moeten betalen om meer te lezen dan alleen een samenvatting. Tientallen euro’s per publicatie is echt te veel voor een AOW-er.

Maar ik kon dankbaar gebruik maken van een nieuwe mogelijkheid om door de symbolische ‘betaalmuur’ heen te breken. Een ‘pay-wall’ die het verdienmodel vormt van een paar mega-uitgevers die gigantisch veel verdienen aan wetenschappelijke publicaties die door rijksoverheden zijn gefinancierd.
Dus eigenlijk door ons allemaal.

Een studente uit Kazakhstan, die de hoge kosten van wetenschappelijke publicaties achter die ‘pay-walls’ niet kon betalen, besloot in 2011 in haar eentje om software te gaan maken voor de opbouw van een vrij toegankelijke database van alle wetenschappelijke publicaties die ze kon bemachtigen. Inmiddels bevat die database ruim 88 miljoen artikelen:


Ze is voor velen een heldin, voor anderen een crimineel: Alexandra Elbakyan.

Wat ik op deze website doe, is de unieke code die tegenwoordig aan iedere wetenschappelijk artikel is gekoppeld, waar mogelijk te verbinden met de database van Alexandra. Daarin zijn vrijwel alle relevante publicaties op het gebied van klimaat en energie in PDF-formaat te vinden. Via deze website zijn die met één muisklik te downloaden.

Helaas is er een kat-en-muis spel gaande tussen Alexandra, die haar database online probeert te houden en de uitgeverijgiganten die dat proberen te verhinderen. Daardoor verandert de database nogal eens van plek. Lange tijd was deze toegankelijk via Taiwan of Zweden. Sinds kort alleen nog via Zweden, Sao Tomé of Rusland.

Ik probeer het lijntje naar Alexandra’s database zo kort mogelijk te houden en hoop dat deze website bijdraagt aan de verbreding van je kennis over het klimaat en over wat we er aan zouden moeten en kunnen doen. Voor commentaar en opbouwende kritiek houd ik mij aanbevolen.

Iek de Pagter, 3 februari 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *